• Gladiator (2000)

Gladiator (2000) — 10

Maximus jest silnym rzymskim generałem, kochanym przez żołnierzy oraz przez starzejącego się imperatora, Marka Aureliusza. Tuż przed śmiercią, cesarz wybiera Maximusa aby stał się on jego następcą zamiast...

Temat wątku - 10/10

krzemion5

2007-03-31

10/10 nie ma co się rozpisywać.

Yasha

2007-03-31

Reputacja: ***

Przesadzasz ;-) 8/10
      Kocham Ridley’a za talent, ale jednocześnie nie mogę mu darować serwowania patosu i propagandy.

Yasha

• 21x30

mysza_­007

2007-12-09

dzis sobie znowu to obejrzalem………dobry film , ciekawa historia + muzyka podkreslajaca klimat no i oczywiscie dobra gra aktorow ale mi osobiscie najbardziej podobala sie gra Joaquina Phoenixa w roli cesara…ale….:
      wielki minus za poczatek filmu jak byla ta bitwa…no rozumiem ze rzymianie walczyli z barbarzyńcami ale jedno czego nie moge pojąć to fakt , ze oni czekali az rzymianie przygotuja atak , umocnia na pozycjach , przygotuja katapulty itd. i dopiero zaatakowali….no troche bzdura….rozumiem ze to byli barbarzyncy , ale to nie zmienia faktu ze to byli tez myslacy ludzie i watpie zeby ktokolwiek byl az tak “mądry” i atakowal okopanych rzymian………poza tym film rewelacyjny

i moze tu troche prywaty ale zwiedzalem ruiny kartaginy w tunezji……bitwa o kartagine byla pierwsza przedstawiona w koloseum w tym filmie

Houston mamy problem....

Yasha

2007-12-10

Reputacja: ***

No z Rzymianami mało kto wygrywał – jak widać z historii. Gladiator to łzawa propaganda sukcesu ;-)
      Niestety prawda była inna – pokonanych wodzów poniżało się i dusiło sie – np. Vercingetorix, wódz Celtów.
      Raczej nie miał szans się odegrać na Juliuszu w żadnym Coloseum :-)))

Yasha