• Transformers (2007)

Transformers (2007) — 27

Od wieków, dwie rasy robotów - Autoboty i Decepticony - prowadzą wojnę, której stawką jest los wszechświata. Kiedy bitwa przenosi się na Ziemię, na drodze dążących do władzy Decepticonów staje Sam Witwicky...

Temat wątku - Jest bo jest...

• 21x30

Anita_­Nowakowska

2007-08-18

Reputacja: **

Film typowo efekciarski – nic poza tym.
      Zabawnie naciągane teksty, sporo nieścisłości, które tak się rzucają w oczy, że aż nudzą.
      Spore zastrzeżenia do scenariusza – aż trudno powiedzieć, czy film miał być zabawny (przez naciągane teksty) i przypadkiem wyszedł kicz, czy producenci nie byli tego świadomi.
      Oczywiście jeszcze jest inne wyjście – z zamysłem zrobiono kicz, bo się dobrze sprzedaje w USA.

Film powinien należeć do familijnych – jest idealny dla nastoletniego widza w niedzielę w południe (wiem, kreskówka, ale z nich zdarzało się robić nie tylko przyjemne obrazy)

• 21x30

Elros

2007-08-20

Reputacja: ***

Anita Nowakowska o 2007-08-18 18:49:43 napisał:

Tego się właśnie spodziewałem – i nie do końca się to sprawdziło, co mnie szczerze zaskoczyło. :)

Zabawnie naciągane teksty, sporo nieścisłości, które tak się rzucają w
      oczy, że aż nudzą.

Naciągane? No nie wiem ;) Pomijając to, że w filmie tym gra komik – to nie trudno się dziwić, jednakże odczułem w sali kinowej, że nie wszyscy tak to postrzegają jak Ty – jeżeli było coś śmiesznego, np. scena w domu – to przez równe 5 min można było śmiać się do rozpuku i bez żadnych ograniczeń – wszyscy się też śmiali.

Spore zastrzeżenia do scenariusza – aż trudno powiedzieć, czy film miał być
      zabawny (przez naciągane teksty) i przypadkiem wyszedł kicz, czy producenci
      nie byli tego świadomi.
      Oczywiście jeszcze jest inne wyjście – z zamysłem zrobiono kicz, bo się
      dobrze sprzedaje w USA.

Nie w tym przypadku. Zdecydowanie kicz omijam szerokim łukiem. Możliwe, że niestety stanie się kiczem kontynuacja – a wraz z nią kolejne części, które powstaną, aby tylko były.

Film powinien należeć do familijnych – jest idealny dla nastoletniego widza w
      niedzielę w południe (wiem, kreskówka, ale z nich zdarzało się robić nie
      tylko przyjemne obrazy)

Ojj, nie zgodzę się z tym także ;)
      Film ten najwygodniej oglądało mi się po północy w sali kinowej, w której były tylko osoby od 17 i 18 roku życia, więc… wniosek nasuwa się sam, nie zawsze jest tak, jak na pierwszy rzut oka wygląda.
      Aha i jeszcze ciekawe było to, że akurat dużo było też dziewczyn: które na dodatek z zadowolonymi minami wychodziły z kina i rozmawiały o czym? O modelach aut użytych w Transformersach :D

A co do oceny: Może naciągana ta moja 10, ale w pełni 9.5 jest idealna ;)

&fmt=18

• 21x30

Anita_­Nowakowska

2007-08-20

Reputacja: **

No widzisz, ty dajesz mu 9,5-10, a ja 4 i wątpię aby nawet obejrzenie filmu kilka razy sprawiło, że głębokie wypowiedzi Transformersów o ludziach, które zważywszy na sytuację i język całego filmu przestaną gryźć, a postać samego agenta tajnej sekcji 7 przestanie być po prostu głupkowata, jakby chciała dorównać złodziejom z Kevina.

• 21x30

Ronaldinho

2007-08-20

Anita Nowakowska o 2007-08-18 18:49:43 napisał:

Zabawnie naciągane teksty, sporo nieścisłości, które tak się rzucają w
      oczy, że aż nudzą.

Proszę o przykłady, może coś wyjaśnimy.

Spore zastrzeżenia do scenariusza – aż trudno powiedzieć, czy film miał być
      zabawny (przez naciągane teksty) i przypadkiem wyszedł kicz, czy producenci
      nie byli tego świadomi.

Scenariusz powstał w oparcie o serial animowany przy współpracy z Hasbro i w pełni odzwierciedla ‘tamte’ Transfomersy.

Co do samego filmu, to od strony technicznej wykonany perfekcyjnie, blisko ideału. Zdjęcia, montaż, udźwiękowienie, efekty specjalne i przede wszystkim reżyseria – Bay kręcił zdjęcia bez Transformersów na planie, trzeba być niezłym wizjonerem, aby skręcić hmm koło 400 ujęć (strzelam) z tymi wszystkimi wybuchami i roboty mieć tylko w głowie.

Jedyne, do czego się czepiający krytycy, z tego co widziałem to scenariusz, ale trudno, aby w tak widowiskowym filmie Optimus nagle usiadł, zaczął żalić się nad swoim życiem i cytować Nietzsche. No, ale cóż “Transfomers” to arcydzieło, ale w swoim gatunku – sensacyjny sci-fi.

...:::4 8 15 16 23 42:::...
      mikolaj.chodkowski@fdb.pl <---- jeśli brakuje galerii, zwiastuna lub chcesz się skontaktować, napisz na ten adres.

zvierzak

2007-08-26

zgadzam sie w 100% kicz z demolka

• 21x30

Elros

2007-08-26

zvierzak o 2007-08-26 12:43:31 napisał:

zgadzam sie w 100% kicz z demolka

A z kim się tak zgadzasz z wypowiadających, jeżeli nawet słowo kicz u nikogo nie wystąpiło? To mnie intryguje, bo wiesz, czasem można z samym sobą się nie zgadzać, albo zgadzać… Może być chociaż także rozwinął swoją wypowiedź, skoro już tak krytykujesz. :)

&fmt=18

• 21x30

WielkiBialyKrolik

2007-09-18

Elros Veneanar, ludzie się śmieją nie tylko z takiej przyczyny, że coś jest śmieszne. Tłum to tłum.

Film oceniam bardzo wysoko, pomijam jednak w swojej ocenie obsadę i dialogi bo były przeokrutne :D

''Nigdy nie kłóć się z głupcem - ludzie mogą nie dostrzec różnicy'' Prawo Murphy`ego

• 21x30

demen

2007-10-16

Ojj, nie zgodzę się z tym także ;)
      Film ten najwygodniej oglądało mi się po północy w sali kinowej, w której
      były tylko osoby od 17 i 18 roku życia, więc… wniosek nasuwa się sam, nie
      zawsze jest tak, jak na pierwszy rzut oka wygląda.

No tak, w końcu 17nasto i 18nasto letni człowiek to nie nastolatek ;)