• Transformers (2007)

Transformers (2007) — 27

Od wieków, dwie rasy robotów - Autoboty i Decepticony - prowadzą wojnę, której stawką jest los wszechświata. Kiedy bitwa przenosi się na Ziemię, na drodze dążących do władzy Decepticonów staje Sam Witwicky...

Temat wątku - Rewelacja!

• 21x30

Ronaldinho

2007-08-18

Reputacja: ***

Zatkało mnie! Przesiedziałem całe napisy końcowe zanim ruszyłem się z fotela :) Michael Bay to mistrz demolki, nie rozumiem tych wszystkich narzekań na jego styl i uznawanie jego filmów za mega gnioty, ten człowiek po prostu robi to, co potrafi najlepiej – filmy naszpikowane akcją i efektami. “Transfomers” spełnił moje wszystkie oczekiwanie – wierność obrazowania autobotów, akcja, akcja, akcja, efekty, efekty, efekty. Efekty są powalające, Transfomersy żyją na ekranie, widać, że włożone w nie bardzo dużo pracy, aby to wyglądało i dało przykład twórcom innych filmów jak dobrze wydać pokaźną sumę pieniędzy – 150 mln dolarów, i zrobić takie efekty. Moim zdaniem twórcy wycisnęli maksimum możliwości technicznych jakie obecnie są dostępne. Świetne efekty dźwiękowe, a zwłaszcza huki i eksplozje. Ciekawym elementem było wprowadzenie trochę humoru, świetne sceny z wizytą autobotów w ogródku Sama, piękne. Świetna gra aktorów, humor, efekty, nie nudzi, widowiskowy.

Ocena: 9/10

Z niecierpliwością oczekuje wydania DVD. Tak mnie zafascynował film, że w poniedziałek wybieram się po raz drugi do kina, nie często zdarza się film tak bardzo godny tych 14 zł za bilet.

...:::4 8 15 16 23 42:::...
      mikolaj.chodkowski@fdb.pl <---- jeśli brakuje galerii, zwiastuna lub chcesz się skontaktować, napisz na ten adres.

denirek

2007-08-21

i ja dodaje mój głos na tak :) Michael Bay – po prostu go uwielbiam, bad boys, wyspa, teraz transformers :) no miodzio :) ten film tylko i wyłącznie w kinie :) scena w domu – rozmowa rodziców z synem – byłem popłakany :) john torturro zajebisty :) pozdrawiam :)

• 21x30

Ronaldinho

2007-09-03

Hehehe. Dzisiaj czwarty raz zaliczyłem “Transfomersów” w kinie, ale co zrobić jak grają taki zestaw: Słaby punkt (widziałem), Shrek Trzeci (widziałem), Na fali (widziałem), Harry Potter i Zakon Feniksa (widziałem), Evan Wszechmogący (widziałem), 7 krasnoludków (nie mam zamiaru), Twarda sztuka (na tą chwilę nie mam ochoty) i… Transformers. To właśnie ten film jest wart tego, aby kilka razy kino odwiedzić. Oglądając go czwarty raz zacząłem zwracać uwagę na szczegóły i np zauważyłem, że Decepticony dwa ładne BMW rozwalili, jedno to było 740i, a drugie to chyba 325i z 1988 :) Zauważyłem też, że Spielberg i inni producenci musieli być wyjątkowo oszczędni, bo tak jak się patrzy na to wszystko i później widzi budżet 150 mln, bo tyle np kosztował “Batman – Początek” albo “Mission Impossible III”, gdzie tej kasy nie widać. No ale w “Transfomers” praktycznie nie było żadnego drogiego aktora, Shia LaBeouf dopiero zacznie kosztować, i to jest jedna z największych zalet. W “Mission” to pewnie dla Cruise’a z 30 mln poszło, a w “Transformersach” zaoszczędzoną kasę można było przelać na wyśmienite efekty specjalne, różnego rodzaju wybuchy, powypożyczać sprzęt od wojska itp Piąty raz już chyba nie będzie, bo za tydzień wchodzi dużo nowości “Ultimatum Bourne’a”, “U pana Boga w ogórdku” (u mnie w kinie dopiero od 7 września), a później “Katyń”, “Niepokój” – tutaj chyba specjalnie zrobili premierę po “Transformers”, takie cwane zagranie marketingowe, Shia LeBeouf od tej pory w Polsce już jest dobrze znany to i więcej ludzi na “NiepokóJ” pójdzie.

mikolaj.chodkowski@fdb.pl <---- jeśli brakuje galerii, zwiastuna lub chcesz się skontaktować, napisz na ten adres.

• 21x30

fizban

2007-09-03

no “niepokoj”… polecam… tak .. jakos 9fiu fiu) nei radze na malym ogladac…. tak sobie :pp tez sie raczej wybiorte do kina ..napewno na ultimatum i i niepokoj :]a transformery..hoho … jejku jak te roboty… mniam …

"nie płacz nad rozlanym mlekiem i tak wypije je kot"

• 21x30

Ronaldinho

2007-09-03

Obowiązkowo trzeba na “Katyń” :) Nie wierzę, aby Wajda schrzanił taki temat. W planach na ten miesiąc jest jeszcze “U pana Boga w ogródku” (chociaż to może sobie odpuszczę), “Niepokój” (pokaz przedpremierowy będzie u mnie w czwartek, very nice :) No i “Ultimatum”, ale najpierw musze zaliczyć dwie poprzednie części.

• 21x30

Ronaldinho

2007-09-07

Jak dla mnie będzie gwarantowany Oscar za efekty specjalne, bo już raczej nie wyjdzie jeszcze jakiś film, który mógłby w tej kategorii konkurować z “Transformers”.

Magda_­maz

2007-09-19

zgadzam się co do Transformers. Jesnym słowem film wymiata :D. Choć ja osobiście byłam kinie na tym filmie tylko raz (jedynie na I części Władcy Pierścienie byłam 4 razy w kinie:P) Transformers jest filmem prawie wybitnym:D

ja

• 21x30

Ronaldinho

2007-09-24

Magda maz o 2007-09-19 13:05:40 napisał:

zgadzam się co do Transformers. Jesnym słowem film wymiata :D. Choć ja
      osobiście byłam kinie na tym filmie tylko raz (jedynie na I części Władcy
      Pierścienie byłam 4 razy w kinie:P) Transformers jest filmem prawie wybitnym:D

Ja byłem na każdej części “Władcy pierścieni”, na premierach, ale tylko po razie, teraz tego żałuję. W ten piątek co był na TVN obejrzałem “Drużynę pierścienia” i… już nie robi takiego wrażenia jak na dużym ekranie, poza tym oglądanie tego w 4:3, czyli w praktyce ogląda się prawie że połowę tego obrazu co się w kinie widziało :/ Pamiętam te efekty dźwiękowe DTS przy wystrzeliwaniu strzał z łuku przez Legolasa :) Dlatego teraz po cichu liczę na jakiś maraton “Władcy” najlepiej reżyserskich wersji, to byłoby jakieś 10,5 godziny.

Magda_­maz

2007-09-25

Rzeczywiście maraton “Władcy…” to dobry pomysł. Udało mi się udać na enemef Władcy przy okazji premiery trzeciej części:). Zaczęło się o 22.00, a skończyło o 9.00 następnego dni rano… i muszę przyznać, że to była najlepsze wyjscie do kina jakie mi się przytrafiło:). Żaden film potem nie robił na mnie takiego wrażenia:D. Pamiętam, że pół widowni patrzyła na ekran z cielencym zachwytem (niektórzy znali dialogi pierwszej i drugiej części na pamięć i było widać jak szepczą je równo z aktorami ), a druga połowa widowni spała:P

ja

• 21x30

justangel

2007-09-25

Ronaldinho o 2007-08-18 03:07:37 napisał:

Zatkało mnie! Przesiedziałem całe napisy końcowe zanim ruszyłem się z
      fotela :) Michael Bay to mistrz demolki, nie rozumiem tych wszystkich narzekań
      na jego styl i uznawanie jego filmów za mega gnioty, ten człowiek po prostu
      robi to, co potrafi najlepiej – filmy naszpikowane akcją i efektami.
      “Transfomers” spełnił moje wszystkie oczekiwanie – wierność obrazowania
      autobotów, akcja, akcja, akcja, efekty, efekty, efekty. Efekty są powalające,

A ja powiem tak: nie byłam na Transformersach i nie zamierzam w najbliższym czasie na pewno. Czemu – bo wszystko to kwestia gustu, dla mnie film gdzie główną rolę grają efekty specjalne jest tak naprawdę gniotem.
      Owszem prawdopodobnie Bay tylko to potrafi, i robi to dobrze, z tym że jak dla mnie to zdecydowanie za mało, żeby określić film jako warty zobaczenia. Oczekiwania widzów są różne, jak widać moje są inne – ja na styl Baya nie narzekam, po prostu jego filmów nie oglądam;) No może sie skuszę jeśli pójdą w Imaxie.

Magda_­maz

2007-09-26

justangel o 2007-09-25 17:36:37 napisał:

A ja powiem tak: nie byłam na Transformersach i nie zamierzam w najbliższym
      czasie na pewno. Czemu – bo wszystko to kwestia gustu, dla mnie film gdzie
      główną rolę grają efekty specjalne jest tak naprawdę gniotem.

Film w którym główną rolę grały efekty specjalne to był Matrix, a w Transformersach są… jednym z głównych bohaterów, że tak to ujmę:). I tak jak wiem, że wielu Matrix się nie podobał, bo ten typ ich nie fascynuje, to sądzę, że Transformers będzie się *nie *podobał połowie osób mniej niż Matrix, bo to naprawde jest dobrze zrobiony film

ja

• 21x30

justangel

2007-09-26

główna rolę w Matrixie odgrywały efekty?
      To chyba oglądałyśmy zupełnie inne filmy…

• 21x30

Ronaldinho

2007-09-26

justangel o 2007-09-26 17:42:25 napisał:

główna rolę w Matrixie odgrywały efekty?
      To chyba oglądałyśmy zupełnie inne filmy…

Również się nie zgodzę, w “Matrixie” efekty schodzą na drugi plan, na pierwszym jest mistrzowski scenariusz :)

Magda_­maz

2007-09-28

W pierwszej części owszem scenariusz był ciekawy i naprawde oryginalny, ale w dwóch pozostałych… ja się zawiodłam, bo powyżej przeciętnej były tam tylko efekty. Oczywiście to moje subiektywne odczucie, nikomu nie narzucam ;). A pisząc o Matrixie myślałam ogólnie o całej trylogii.

ja

• 21x30

Inci

2007-10-14

Akurat 3 części genialnej Trylogii Matrixa powinny być oglądane zawsze jako całość. Polecam.