• Pacyfik (2010)

Pacyfik (2010) — 12

Wyprodukowany przez Toma Hanksa, Stevena Spielberga i Gary'ego Goetzmana, "Pacyfik" ukazuje prawdziwe losy trzech żołnierzy amerykańskiego Korpusu Piechoty Morskiej: Roberta Leckiego (James Badge Dale), Eugene'a Sledge'a...

Temat wątku - 1x01

• 21x30

MJ_­MARTINO

2010-03-15

Obejrzane i co wrażenia bardzo pozytywne… aczkolwiek brakuje mi trochę dramaturgii.
      Pierwsze 51 min stanowczo jest za krótkie.
      Pilotażowy odcinek mógłby spokojnie trwać pełne 90min.
      Efekty oraz gra aktorów na wysokim poziomie.
      Odcinek oceniam na dobre 7/10 poprostu dobry ;)

Prawda jest taka że nie które filmy mają urok tylko w kinie.

• 21x30

Beznickowy

2010-03-15

Reputacja: **

Jesteś trochę niepoważny… Oglądałeś kiedyś jakiś miniserial, czy nawet chociażby “Kompanię braci”? Oczekujesz dramaturgii w pierwszym odcinku 10-częściowego mini-serialu? Moim zdaniem ten pierwszy odcinek w bardzo dobry sposób przedstawił nam głównych bohaterów tej historii (chociaż mogli bardziej zarysować postać tego podoficera, którego widzimy na odprawie oraz potem w końcówce – bo wydaje mi się, że dużą rolę on odegra w naszej historii), nie nudząc, trzymając w napięciu. Dramaturgia z odcinka na odcinek będzie narastać. W “Kompanii braci” ona tak rosła, mając swoją kulminację we wzruszającym 9-odcinku “Why We Fight”.

Ogólna ocena po pierwszym odcinku: apetyt jeszcze bardziej urósł.

BTW: Nie rozumiem skąd to 1×01... “Pacyfik” nie będzie miał żadnych sezonów, więc ten licznik jest niepotrzebny.

• 21x30

juskowiak

2010-03-15

przegapilem premiere na hbo. czekam nieciepliwie na powtorki.

• juskowiak o 2010-03-15 23:16 napisał:
      przegapilem premiere na hbo. czekam nieciepliwie na powtorki.

no faktycznie przegapiłeś szedł dziś i na hbo i na hbo2 :) sądzę, że w tym tygodniu też będzie jakaś powtórka.

Grzegorz Derebecki
      mailto: grzegorz.derebecki@fdb.pl

• 21x30

MJ_­MARTINO

2010-03-16

Beznickowy o 2010-03-15 21:11 napisał:
      Jesteś trochę niepoważny… Oglądałeś kiedyś jakiś miniserial, czy nawet
      chociażby “Kompanię braci”?

Nie widziałem kompani braci więc chyba patrze bardziej obiektywnie ;)
      A Ty odrazu wziełeś się za porównania.
      Tak ogladałem w swoim życiu kilka jak nie kilkanaście mini seriali.

Beznickowy o 2010-03-15 21:11 napisał:
      BTW: Nie rozumiem skąd to 1×01... “Pacyfik” nie będzie miał żadnych sezonów,
      więc ten licznik jest niepotrzebny.

Tak się oznacza seriale oraz miniserie i nie ma to znaczenia że następnych sezonów nie będzie.
      Taka unifikacja stosowana w internecie.

Prawda jest taka że nie które filmy mają urok tylko w kinie.

• 21x30

Beznickowy

2010-03-16

MJ_MARTINO o 2010-03-16 08:31 napisał:
      Nie widziałem kompani braci więc chyba patrze bardziej obiektywnie ;)
      A Ty odrazu wziełeś się za porównania.
      Tak ogladałem w swoim życiu kilka jak nie kilkanaście mini seriali.

To radzę ci obejrzeć, bo będziesz wiedział skąd są te porównania – nie sposób ich uniknąć. “Pacyfik” by w ogóle nie powstał, gdyby nie “Kompania braci”. A “Pacyfik” oceniam jako oddzielne dzieło (bo mam nadzieję, że na taki status zasłuży). Patrzę obiektywnie i uważam, że ten pierwszy odcinek w bardzo dobry zarysował fabułę. Myślę, że większość widzów po pierwszym odcinku zechce obejrzeć kolejne, czyli pierwsza część “Pacyfiku” wykonała swoje zadanie.

• 21x30

Ronaldinho

2010-03-16

Reputacja: ***

Kto oglądam “Band of Borthers” ten wie, że w “Pacyfiku” niemal od razu skoczyli na głęboką wodę przenosząc akcję w teatr wojny na Pacyfiku. Nie mam najmniejszych wątpliwości, po obejrzeniu pierwszego odcinka, a właściwie po wiadomości o rozpoczęciu prac nad serią, że będzie to dzieło wybitne. Też miałem wrażenie, że pilot był trochę za krótki – chyba ledwie 50 minut w porównaniu do 70 minut u “Kompani braci”. Nie biorąc pod uwagę, że moim “żywiołem” jest czas II Wojny Światowej w Europie, to “The Pacific” jednak lekko przegrywa z “Kompanią braci” na początku, np muzykę mimo, że ma bardzo dobrą, to w “Kompani braci” był to czysty geniusz, a także np po pilocie “Kompani” znacznie lepiej poznałem głównych bohaterów, mimo, że było ich znacznie więcej. Jednakże jak wiem, “The Pacific” będzie miał okazję się jeszcze popisać doskonałością.

...:::4 8 15 16 23 42:::...
      mikolaj.chodkowski@fdb.pl <---- jeśli brakuje galerii, zwiastuna lub chcesz się skontaktować, napisz na ten adres.

• 21x30

mysza_­007

2010-03-16

no pierwszy odcinek na kolana nie rzuca…..spodziewałem się bardziej efektownego wejścia skoro już z wprowadzenia zrobili pseudo wprowadzenie bo o bohaterach to tak naprawdę nic nie wiem, ale pewnie będą jakieś retrospekcje czy coś, ogólnie za 1 odcinek dałbym 7/10, ale czuję normalnie jakoś przez skarpetki , że po całości bez wahania dam 10/10. co by nie powiedzieć to ludzie odpowiedzialni za ten serial to raczej lipy nie robią……..

Houston mamy problem....

• 21x30

Czechu

2010-03-16

Reputacja: *****

Kompania Braci postawiła wysoko poprzeczkę, jak na razie pilot nie był porywający i jednak średnio mnie wciągnął, poczekamy zobaczymy.

Powziąłem decyzję, BĘDE DEZERTEREM!

• 21x30

Beznickowy

2010-03-16

No tak jak pisałem, na razie nie ma sensu oceniać “Pacyfiku”, bo tak naprawdę to dopiero 1/10 część filmu. Przypomnę, że pierwsza część “Kompanii braci” też była bez rewelacji (szkolenie), a jak się zakończyło, to wszyscy, którzy obejrzeli, dobrze wiedzą. A wracając do “Pacyfiku”, myślę, że u każdego po pierwszym odcinku wzrósł apetyt na kolejne części, bo nikt nie mówi: “lipa, szkoda czasu, itp.”, więc pod tym względem ten pilot spełnił swoje zadanie.