• 10,000 BC: Prehistoryczna legenda (2008)

10,000 BC: Prehistoryczna legenda (2008) — 9

Według prastarej przepowiedni małego plemienia, pewnego dnia nadjedzie ostatnie stado mamutów, ale po udanych łowach na wioskę spadnie wielkie nieszczęście. Ten czas właśnie nadszedł, a nieszczęściem okazali...

Temat wątku - 10 tysięcy przed czym?!

• 21x30

kuba_­wajda

2008-03-18

Jakie to szczęście móc oglądać ten film na ekranie cyfrowym w Multikinie. Szczęście
      niepomierne, bo gdyby jakiś pechowiec nie miał okazji widzieć tej komputerowej bajeczki na dużym wyraźnym projektorze, ten straciłby zapewne 90% ogólnej radości (u Beowulfa 70%).
      Stety-niestety dostałem, co najwyżej rozszerzoną wersję trailera. Z paroma widowiskowymi scenami i całkiem fajną dynamiką akcji. Nie wiem czy naprawdę oczekiwałem czegoś więcej. Nie można się czepiać grafiki, bo jest naprawdę czasami ujmująca. To wiem. Nie można się czepiać języka angielskiego, jakim władają bohaterowie, bo i nasz „Faraon” Kawalerowicza czysty lingwistycznie nie był. To też wiem. Ale jednak ciężko mi przetrawić tą marketingową błahość tytułu, który – nawet przy mojej baaardzo skromnej wiedzy na temat dziejów ludzkości – wydaje się jakimś nieporozumieniem, żartem może, nie wiem? 10 000 przed naszą erą, to chyba nie najbardziej błyskotliwy okres rozwoju człowieka… a już na pewno nie okres władania mieczem, okiełznania mamutów (na pustyni hehehe) czy wznoszenia piramid… yhmm… właśnie, ciekawe jakich, egipskich? ;)
      Film więc traktuje trochę w cudzysłowie i zaliczyłbym do kategorii „historican-fiction”, o ile coś takiego w ogóle istnieje.
      Jeśli umówicie się z samym sobą na pewną konwencję i nie będzie wam przeszkadzało, że bohaterowie zachowują się jednak paradoksalnie bardzo współcześnie, a zwierzęta (szablozębne) jak ululane tygryski w zoo – to okay, ten film ŻRE, choć czasami kwasem!

Liczyłem na maczugi i więcej przyziemnych instynktów, dostałem prawie antyczny epos, a więc 6/10.

nie rozmawiam z barbarzyńcami o etyce...

wojciech_­lisinski

2008-05-12

Z ciekawości zajrzałem co też działo się 12008 lat temu…:

• około 10000 p.n.e.

Epoka lodowcowa zdecydowanie chyliła się ku końcowi. Wraz z ociepleniem następowały drastyczne zmiany w środowisku. Wymarły mamuty, a wraz z ich odejściem przeminął złoty wiek ludzkości. Porzucono stałe domostwa i na powrót zaczęto wieść wędrowne życie, poszukując miejsc obfitujących w zwierzynę. Teraz przyszło człowiekowi polować na małe, zwinne ssaki, ptaki i ryby. Główną bronią łowiecką stała się broń dystansowa jak ościenie.

Ówcześni ludzie posiadali zaawansowaną wiedzę medyczną. Znaleziono czaszki z tego okresu noszące ślady trepanacji.

Wydarzenia

* o na świecie żyje około 3 milionów ludzi o wyginął Homo floresiensis, ostatni z gatunków pokrewnych Homo sapiens o w Afryce dominowały ludy niskorosłe (140-150 cm u mężczyzn), negroidalnego typu. Ludy te trudniły się zbieractwem i łowiectwem. Najmniejszej postury byli Pigmeje. o udomowienie psa o Europa + Kultura magdaleńska tworzy malowidła naskalne w jaskiniach na terenie dzisiejszej Francji + pierwsze ślady ludu Saamów na półwyspie skandynawskim o Azja + kultura Jomon, początki garncarstwa w Japonii + Pierwsze prehistoryczne statuy odkryte Nevali Cori i Göbekli Tepe blisko Urfy w dzisiejszej wschodniej Turcji + udomowienie kozy w Iranie o Ameryka Północna + pierwsze ślady osadnictwa na wyspach Królowej Charlotty położonych u wybrzeży kanadyjskiej prowincji Kolumbia Brytyjska
      • około 9800 p.n.e. – uprawa grochu i fasoli w Tajlandii
      • około 9600 p.n.e.
        o Koniec okresu zimna młodszego driasu – granica między Plejstocenem a Holocenem i tradycyjnie granica między Paleolitem a Mezolitem
        o po ustąpieniu lodowca ludzie osiedlają się w północnej Europie
      • 9560 p.n.e. – rok zatonięcia Atlantydy według Platona
      • około 9500 p.n.e. – powstało Jezioro Ancylusowe, część obecnego Morza Bałtyckiego